Mannerin Konepajan historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita 2/9

Jaa sivu
Share

Mannerin Konepajan historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita

Tässä juttusarjassa kerromme niistä kaikkein kiinnostavimmat ja ehkä myös yllättävimmät. Yritys on nyt saatu alulle ja Juho Manner huomaa nopeasti, että kysyntää riittää.

Mannerin Konepaja aloitti siis Hangossa vuonna 1890. Kasvava liikenne ja vilkas satama vetivät puoleensa monenlaista teollisuutta. Väkilukukin oli kymmenkertaistunut noin 15 vuodessa ja muutaman sadan asukkaan taajamasta oli tullut kohtalaisen kokoinen kaupunki.

Myös Juho Mannerin liiketoiminta kasvoi huimaa vauhtia. Kotipajastaan hän muutti ensin erilliseen työtilaan Koulukadulle ja palkkasi ensimmäisen työntekijänsä, nuoremman veljensä Kaarlon, mutta Koulukadun tilatkin kävivät nopeasti ahtaiksi. Vuonna 1892 Juho Manner osti kupariseppä Aleniuksen verstaan Ratakadulta. Kauppaan sisältyi myös koko joukko koneita ja laitteita, mm. pyöristyskone ja epäkeskopuristin, mikä olikin tarpeen, sillä kotipitäjästä aikanaan tuodut työkalut eivät riittäneet vaativien asiakkaiden tilausten ja toiveiden täyttämiseen.

Hangon maistraatti myönsi saman vuoden huhtikuussa Mannerille luvan harjoittaa läkki- ja levysepänliikettä siihen kuuluvine oikeuksineen ja myymisineen, joten käsityöammatti alkoi saamaan jo pienteollisuuden luonnetta.

 

 

Edellinen uutinenSeuraava uutinen