Intressant industrihistoria i Manners museum

Intressant industrihistoria i Manners museum

Få företag har ett eget museum, men Manner har ett sådant. Företaget har en lång historia och mycket att visa, eftersom Manner under sin över hundraåriga historia har hunnit tillverka ett och annat, från plåttak till radiomaster och från minor till moderna hjulprodukter.

Samlingarna i Manners museum sträcker sig inte ända till uppfinningen av hjulet, men ett bra perspektiv ges på den finländska industrins historia. Dessutom började hjul tillverkas vid Manners mekaniska verkstad första gången först under 1930-talet. För det hade företaget hunnit med en hel del annat också.

Enmansföretaget som 1890 började med hushållskärl och plåttak expanderade snabbt till verkstadsrörelse och under sin historia har företaget hunnit delta i byggandet av vatten- och avloppsledningsnätet i Hangö, tillverka de välkända plåtburkarna för Hangö Kex, reparerat krigsfartyg, tillverkat minor och radiomaster samt maskiner för bageri- och livsmedelsindustrin. Hjulen kom starkare med i bilden på 1950-talet och enbart på hjulprodukter har Manner koncentrerat sig på sedan 1974.

I Manners Mekaniska verkstads museum får besökaren se produkter som tillverkats under hela Manners långa historia; reklamskyltar, verktyg och många andra intressanta föremål. Samlingarna i museet utvidgas hela tiden, eftersom berättelsen om Manner fortsätter!

Föregående artikelFöljande artikel