Tack! Vi håller dig informerad om Manners nya produkter och tjänster.

   

Be oss kontakta er

Vår återförsäljare i ert område i Finland lagrar våra produkter och betjänar er i alla ärenden som gäller hjul. Med blanketten nedan kan ni be vår återförsäljare skicka er det broschyrmaterial ni behöver eller en offert eller be att bli kontaktad.

Ni kan också kontakta Manner direkt i Finland.

Obligatoriskt fält *

 
Kontakta oss

Manner sedan 1890

Manner är ett anrikt familjeföretag som grundades år 1890. Flera generationer har redan målmedvetet bedrivit samma verksamhet i syfte att tjäna kundens behov. Nedan kan du läsa om de största milstolparna i vår historia.

 

1890

Bleckslagaren Juho Manner grundade den mekaniska verkstaden Mannerin Konepaja i Hangö 1890. Produkterna bestod då av hushållskärl och plåttak. Senare började man också satsa på vatten- och avloppsnätsbyggen, båtreparationer, befästningsarbeten och andra arbetsprojekt, t.ex. stålkonstruktionerna i Bengtskärs fyr. Verkstadens första industriella produkter, tillverkade med verktyg som Manner själv utvecklat, var kexburkar i plåt för Hangö Kex.

Mannerin konepaja perustettiin Hankoon vuonna 1890
 

1910

Yrjö Manner tog över ledningen av verkstaden 1917 och utvidgade fabriksverksamheten i Hangö. År 1926 stod ett nytt gjuteri klart på Långgatan. Höga och långa järnkonstruktionsarbeten, såsom radiomaster och broar, ingick i Manners produktprogram. Vid sidan av beställningsarbeten utvecklade verkstaden egna serietillverkade produkter för den växande industrin i Finland. Manner tillverkade bland annat olika industri- och hushållsmaskiner samt ett urval gjuteriprodukter, såsom vattenledningstillbehör, brunnslock, hjuluppsättningar för vagnar och lagerbockar.

Mannerin konepajan valmistamia majakärryjä
 

1930

I slutet av 1930-talet, då andra världskriget redan kunde anas i luften, fokuserade den mekaniska verkstaden på att tillverka krigsmateriel. Under tiden mellan vinterkriget och fortsättningskriget, 1940, flyttades Manners verksamhet till Lojo och Lahtis. Verksamheten startades på nytt i Hangö i augusti 1942, och året därpå, 1943, ombildades Manner till aktiebolag.

 
Manner aloitti kuljetuspyörien valmistamisen v. 1951.

1950

1950 Då Aarne Manner, som representerade den tredje generationen, inledde sin karriär 1949 bestod den mekaniska verkstadens huvudprodukter av olika metall- och virkesbearbetningsmaskiner, gjuteriprodukter och trycktankar. Aarne insåg att det var livsviktigt för bolaget att specialisera sig och beslöt att satsa på länkhjul. År 1951 startade han tillverkningen av hjul pressade av stålplåt.

År 1954 stod hjulen redan för 27 procent av omsättningen och utgjorde därmed bolagets största produktgrupp. Plasthjul har ingått i Manners försäljningsprogram alltsedan 1950-talet. År 1966 skaffade bolaget sina första egna formsprutningsmaskiner för tillverkning av plasthjul. Sedan 1974 har Manner koncentrerat sig på en enda produktgrupp, nämligen länkhjul, med alla nordiska länder som marknadsområde.

 

1980

Sedan 1984 har familjeföretaget letts av Tapio Manner, som representerar den fjärde generationen. Tapio har målmedvetet fortsatt att utveckla Manner i fadern Aarnes fotspår genom att ta i bruk nya maskiner och arbetsredskap och öka automationen.

Fabrikens produktionslokaler renoverades under åren 1997–98, och verksamheten flyttades under ett och samma tak. Tack vare den effektiviserade verksamheten har bolaget också erövrat större marknadsområden.

Ett av de viktigaste målen för bolaget har varit att öka exporten också utanför Norden, och det målet har man nått med besked — Manner exporterar i dag sina hjul till över tjugo länder. Hemligheten bakom framgången är Manners kunniga personal, som har fokuserat på att utveckla och tillverka hjulprodukter av förstklassiga material med moderna produktionstekniker.

Mannerin messuosasto
 

2000

Bolaget har satsat allt mer på produktutveckling och kundfokus. Det innebär att hjulen planeras utgående från kundernas behov. Innovationer som ger mervärde är A och O i produktutvecklingen. Också formgivningen har fått allt större betydelse. Bolagets långa historia och gedigna erfarenhet av att bearbeta metall och plast i kombination med dess aktiva produktutveckling och spetskompetens har gjort att Manner i dag är ett känt och uppskattat hjulmärke på den internationella marknaden.

Manner on kansainvälisesti arvosttetu pyörämerkki.

Manner | Långgatan 17 | 10900 Hangö | Tfn 019 222 001 | manner@manner.fi